Evde Holter İncelemesi
Evde bakım ve sağlık hizmetlerinin, mobil görüntüleme uygulamaları arasında yer alan “evde holter takımı uygulaması” kalp veya tansiyonla ilgili hastalıklarda ve sıklıkla ritim bozuklukları ve buna bağlı şikayetlerde (çarpıntı, bayılma, emboli gibi) tanı amaçlı olarak evde holter takma işlemi gerçekleştirilmektedir.
Holter (Ritim Holter) Nedir?
Holter cihazı, kalbinizin aktivitesini (EKG) 12 ila 24 saat sürekli olarak ölçen ve kaydeden, pille çalışan taşınabilir bir cihazdır. Cihaz küçük bir kamera boyutundadır ve cildinize yapışan küçük elektrotları bulunur.
Holter İnceleme İşlemi Kimlere Yapılır?
Kalbinizle ilgili hastalıklarda veya şüphe duyduğunuz durumlarda kalbinizin aktivitesini görüntüleyen ve EKG (Elektrokardiyografi) olarak adlandırılan kalp grafisini çektirirsiniz. Çekilen bu grafi kalbinizin o anki durumunu görüntüleyebilir.
Fakat bir çok durumda görüldüğü gibi hekimlerin kesin tanı koyabilmesi için bu değerlendirmenin sadece o anı değil uzun bir süreyi (24 saat) kapsaması yani holter takma işlemi yapılması gerekmektedir.
Bu sayede günlük aktiviteleriniz ve gece boyunca kalbinizin değerlendirilmesi sağlanır ve hayati önem taşır.
Holter inceleme işleminde uzun bir süre kaydedilen kalp aktiviteleriniz sayesinde ;
- İskemik kalp hastalıkları (kalp damarlarının tıkanıklıkları),
- Kalp krizi ve komplikasyonları,
- Ritim bozuklukları ,
- Kalp pili (ICD) varsa ölçümü ve değerlendirilmesi,
- Kalp yetmezlikleri
teşhisleri konulurken, aynı zamanda var olan tedavinizin yeterliliği değerlendirilir.
Kalp hastalıklarının neden olabileceği aşağıdaki şikayetlerde hekiminiz holter takma işlemi yaptırmanızı talep edebilir;
- Sık sık tekrarlanan çarpıntı
- Nefes darlığı, güçsüzlük
- Bayılmalar
- Fenalık hissi
- Ailesinde kalp hastalığı olanlar
Holter İncelemesi Evde Yapılır mı?
Holter takılması rutin uygulamalarda hastanede yapılan bir görüntüleme tetkikidir. Hasta önce kardiyoloji bölümünde muayeneden geçer, hekim farklı tetkikler ister. Holter için randevu oluşturulur. Hasta cihaza bağlanır. 24 saat sonra hasta tekrar hastaneye gelerek cihazın çıkartılması işlemi yapılır. Tüm bu süreçlerin ardından çıkan sonuçlara göre hekim tarafından tanı konularak tedavi uygulanmaya başlanır. Bu uzun ve meşakkatli süreç, zaman alıcı ve uğraştırıcı olması nedeniyle kişiler tarafından ertelenebilir.
Holter takımı işlemi, bireyin evinde, bulunduğu mevcut ortamda günlük rutin düzenine devam ederken de gerçekleştirilebilir.
Özellikle tedavisine evde devam edilen immobil hastalar için oldukça konforlu bir hizmettir. Hastanın mevcut durumu, hareket kabiliyeti ve diğer faktörleri göz önüne alındığında herhangi bir merkeze götürülmesi oldukça zor, kimi zaman da mümkün olmayan bir durum oluşturur. Bu nedenle devam eden tedaviler sırasında hekimin talebiyle evde holter takma uzman teknisyenler tarafından yapılabilmektedir.
Evde Holter İnceleme İşlemini Kim Yapar?
Evde holter EKG (Ritim Holter) testini, konusunda uzman bir teknisyen yapar. Holter cihazının hastaya bağlanması, takibi ve çıkartılması, bilgi, tecrübe ve sağlık eğitimi gerektiren bir alandır. Bu nedenle güvenilir ve hizmet kalitesinden emin olduğunuz Evde sağlık ve bakım hizmetlerinden böyle bir hizmet almak, hem hastaya konfor sağlayacak hem de ailenin taşıma, ulaşım ve zaman planlaması konusunda yükünü üzerinden alacaktır.
Evde Holter İncelemesi Nasıl Yapılır?
- Evde holter takma işlemi için hasta veya hasta yakını ile randevulaşarak çekim tarihi belirlenir.
- Randevu tarihinizde holter testinden sorumlu teknisyen, holter cihazı ile birlikte bulunduğunuz yere gelir.
- Teknisyen, önce elektrotları göğsünüze bağlar. Eğer göğüs kıllarınız varsa elektrotun yapışması için traş etmeniz gerekebilir.
- Elektrotlar kalbe yakın vücudun belirlenen bölgelerine bağlanır. Bu sayede kalbin elektrik aktivitesinin en iyi şekilde raporlanabilmesi sağlanır.
- Elektrotlar takıldıktan sonra teknisyen holter monitörünüzü takmanıza yardımcı olur ve kullanımı hakkında size bilgi verir.
- Monitörü cebinizde veya boynunuza taktığınız bir kese içerisinde taşıyabilirsiniz.
- 24 saat süresince alınan tüm veriler cihaza kaydedilecektir.
- Aşağıdaki durumlar hariç günlük rutin faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.
- Elektrotlar üzerinizdeyken banyo yapmayın veya yüzmeyin,
- Röntgen ışınlarına maruz kalmayın,
- Yüksek gerilim alanlarından, metal detektörlerden veya büyük mıknatıslardan uzak durun.
- Çekim sonrası 24 saatin bitiminde teknisyen evinize gelir.
- Tamamlanan holter testinin çıktılarını alarak, değerlendirilmek ve raporlanmak üzere uzman Kardiyoloji hekimine teslim eder.
- Uzman Kardiyoloji hekimi tarafından raporlanan sonuçlar 2 iş günü içerisinde hastayı takip eden hekim ve hasta yakınları ile paylaşılır.
Evde Holter İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Holter cihazı takmak risk taşımaz ve hiçbir acıya neden olmaz. Holter cihazının EKG’ yi kaydetmek için göğsünüze bağlanan küçük elektrotları vardır. Elektrotlar bantla veya yapışkanla tutturulduğundan, hafif cilt tahrişine neden olabilir. Herhangi bir bant veya yapışkana alerjiniz varsa lütfen teknisyene iletiniz.
Ritim holter cihazı takılan hastalar günlük rutin aktivitelerini yapabilirler. Eğer hasta yatağa bağımlı değil ise, hareketlerini sınırlandırmasına gerek yoktur. Araba veya her türlü elektronik aleti kullanabilir. Holter testi uykuda da devam ettiği için yatak içi dönüşler ve hareketler bir sıkıntı oluşturmaz. Hasta yatağa bağımlı tedavi gören bir hasta ise, hasta yakınları aparatların oynamaması veya çıkartılmaması konusunda uyarılmalıdır. Holter cihazı takılan hasta verilere zarar gelmemesi için 24 saat süresince banyo yapmamalıdır.
Evde Tansiyon Holter Uygulaması
Ritim Holter kalp ve kalple bağlantılı hastalıkların tanısı için kullanılırken, Tansiyon Holter,tansiyon hastalıklarının kontrolü ve tanısı için uygulanmaktadır. Evde tansiyon Holter testi aynı Ritim Holter testinde olduğu gibi uzman bir teknisyen tarafından uygulanır. Burada tansiyon aletine benzer mobil bir cihaz kola bağlanarak 24 saat verilerin toplanması sağlanır. Tansiyon Holter uygulaması hastanın günlük yaşam aktivitelerini yapmasında bir engel oluşturmaz. Ölçüm sonuçlarına göre kan basıncının (tansiyonun) oynamaları veya üst alt sınır değerleri hekim tarafından değerlendirilerek tedavi planı oluşturulur.