Alzheimer Hastasına Yönelik Zihinsel Aktiviteler

Zihinsel süreçler, Alzheimer hastalığında gerilemenin en fazla olduğu alandır. Kişinin düşünme, öğrenme, bilme ve yargılama gibi bilişsel süreçlerinde bozulmalar görülür. Bu bozulmaların ilerlemesini yavaşlatmak için çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz ancak yapılacak aktivitelerin verimli olabilmesi için kişinin kültürel özelliklerine ve eğitimine dikkat edilmesi gerekir

Aşağıdaki aktivitelerde kullanılacak malzemelerin pek çoğunu oyuncak dükkanından temin edebilirsiniz ya da çeşitli dergi ve gazetelerden kestiğiniz resimleri kullanabilirsiniz.

BURTOM SAĞLIK GRUBU – EVDE SAĞLIK VE BAKIM MERKEZİ

Burtom Evde Sağlık ve Bakım Merkezi
Burtom Evde Sağlık ve Bakım Merkezi

KAVRAMLARI TANIMA

  • Kimlere: Orta ve ileri evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Meslekler, taşıtlar, hayvanlar, sayılar, nesneler, zıt kavramlar, sebzeler, meyveler ve giyecek resimlerinin bulunduğu kartlar

    Uygulama:
    Alzheimer hastası ile karşılıklı oturulur. Kişiye sırayla kartlar gösterilir. Karttaki resim doğrultusunda kişi ile iletişime geçilir. Karttaki resmin ne resmi olduğu, ne işe yaradığı, nerelerde kullanıldığı vb. soru ve yönlendirmelerle aktiviteye devam edilir.

ÇORAP EŞLEŞTİRME

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Erken evre hastaya 15-20 çift çorap, orta evre hastaya 10-15 çift çorap

    Uygulama:
    Masanın üzerine karışık şekilde çoraplar konulur. Alzheimer hastasından çorapları eşleştirmesi istenir. Eşleştirme esnasında bulmak istediği çorabın özellikleri hatırlatılır. Doğru eşi bulduğunda olumlu onam verilir. Yanlış eş ile eşleştirilmiş ise doğruyu bulması için yardımcı olunur. Aradığı çorabın özellikleri söylenir. El ve göz işareti ile çorabın eşi gösterilmez. Aktivite esnasında çorabın erkek, kadın veya çocuk çorabı mı olduğu, çorabın ne işe yaradığı ve çorabın niçin giyildiği vb. sorular sorulur.

HANGİ NESNE NE İŞE YARAR?

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Kişinin günlük hayatta kullandığı ve hatırlayabileceği nesneler (Kalem, defter, saat, top, çorap, telefon, kaşık, çatal, bardak, sürahi, tornavida, vb.). Erken evre hastaya 15-20 nesne, orta evre hastaya ise 10-15 nesne ile aktivite düzenlenir.

    Uygulama:
    Alzheimer hastasından bir tane nesneyi eline alması ve bu nesneye odaklanması istenir. Nesnenin adının ne olduğu, şeklinin nasıl olduğu, nelerden yapıldığı, hangi işlere yaradığı, günlük hayatta kullanımı, nerelerden satın alınabileceği vb. sorular ile aktif katılımı sağlanır. Aktivite sonunda örneğin sürahi ve bardak hakkında konuşulduktan sonra meyve suyu sürahiye doldurulur ve kişiye ikram edilir. Orta evre hastaya masaya konan nesnelerin daha basit, anlaşılır ve dikkat çekici renkler olması gerekir.

MEVSİM MEYVE VE SEBZELERİ

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Meyve ve sebzelerden oluşan yap-boz ve Alzheimer hastasının sebzeleri görsel olarak algılaması için sebze ve meyveler (Pırasa, ıspanak, havuç, mandalina, kiraz, karpuz, kavun vb).

    Uygulama:
    Masanın üzerine meyve ve sebzelerden oluşan yap-boz konulur. Alzheimer hastasından bu yap-bozda sebze ve meyvelerdeki benzerlikleri bulması, eksikleri tamamlaması istenir. Kişinin mümkünse yardım almaması ve düşünmeye teşvik edilmesi gerekir. Ayrıca mevsim meyve ve sebzeleri de aktivitede bulundurulur. Kişinin meyve ve sebzeleri eline alması, incelemesi ve temas etmesine imkan verilir. Mevsim meyve sebzeleri incelenirken, Alzheimer hastası ile bunlar hakkında konudan çok uzaklaşmadan, aktivite boyunca iletişim sağlanmaya çalışılır. Sebzelerin ve meyvelerin isimleri, faydaları, hangi sebzeden hangi yemeğin yapıldığı, bu sebzelerin hangi mevsimlerde yetiştiği, nerelerde yetiştikleri vb. konularda konuşulur. Aktivite sonunda kişiye meyve ikram edilir.