Alzheimer Hastasına Yönelik Zihinsel Aktiviteler

Zihinsel süreçler, Alzheimer hastalığında gerilemenin en fazla olduğu alandır. Kişinin düşünme, öğrenme, bilme ve yargılama gibi bilişsel süreçlerinde bozulmalar görülür. Bu bozulmaların ilerlemesini yavaşlatmak için çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz ancak yapılacak aktivitelerin verimli olabilmesi için kişinin kültürel özelliklerine ve eğitimine dikkat edilmesi gerekir

Aşağıdaki aktivitelerde kullanılacak malzemelerin pek çoğunu oyuncak dükkanından temin edebilirsiniz ya da çeşitli dergi ve gazetelerden kestiğiniz resimleri kullanabilirsiniz.

BURTOM SAĞLIK GRUBU – EVDE SAĞLIK VE BAKIM MERKEZİ

Burtom Evde Sağlık ve Bakım Merkezi
Burtom Evde Sağlık ve Bakım Merkezi

SAAT OYUNU

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Saat ve saatlere uygun görsel öğelerle anlatılmış olay kartları. Örneğin sabah saat 09.00’u gösteren bir saat figürü ve yataktan kalkan insan resmi. Bunun gibi günün tamamını gösteren resimler.

    Uygulama:
    Alzheimer hastası ile karşılıklı oturulur. Masanın üzerine duvar saati konulur. Ardından saat değişik zamanlara getirilir. “Saat 09.00” günün hangi vaktine giriyor? (Sabah, öğle, akşam) Bu saatlerde neler yapılır?’’ gibi zamana uygun sorular sorulup cevap beklenir. Alzheimer hastasının cevap veremediği durumlarda ona yardımcı olunur ve ardından tekrar anlatması beklenir.

OLAYLARI SIRALAMA

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Olayların başlama, gelişme ve sonuç bölümlerinin olduğu resimli kartlar. Bunlar herhangi bir olay kartı olabilir. Örneğin, sabah kalkıldığında yapılan olayları sıralayan kartları düzgün bir biçimde olay sıralamasına göre dizme (yataktan kalkılır-kahvaltı yapılır-diş fırçalanır vb.)

    Uygulama:
    Farklı durumların resmedildiği kartların ilki Alzheimer hastasına gösterilir ve beraberce incelenip resim hakkında yorumlar yapılır. Ardından Alzheimer hastasından bu olaydan sonra neler olabileceği hakkında tahmin yapması istenir. Daha sonra diğer kartlar sıralanır ve içinden kişinin tahmin ettiği olayı bulup ilk kartın yanına sıralaması istenir.

HAFIZA KARTLARI

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Çiftler halinde üzeri resimli oyun kartları. Örneğin bir araba resmi veya bir elma resmi. Her karttan ikişer adet bulunmalıdır.

    Uygulama:
    Erken evredeki hastada 10 çift kart, orta evredeki hastada 5 çift kart masanın üzerine konulur. Kartlar karışık olarak ortaya konur. Alzheimer hastasına bir kart gösterilir ve bu kartın eşini bulması istenir. Resmin ne olduğu, ne işe yaradığı, nerelerde kullanıldığı vb. soru ve yönlendirmeler ile kartta gösterilen nesne, taşıtlar, vb. hakkında Alzheimer hastası ile iletişim sağlanır. Her doğruda kişiye olumlu onam verilir.

HAYVANLAR VE YAŞADIKLARI YERLER

  • Kimlere: Erken ve orta evre

    Kullanılacak Malzemeler:
    Hayvanların yaşadıkları yerleri gösteren resimler ile hayvanların resimleri

    Uygulama:
    Alzheimer hastası ile masa etrafında oturulur. Masanın üzerine hayvanların yaşadıkları yeri gösteren büyük bir resim konulur. Ardından karışık şekilde hayvan bibloları ortaya konulur. Alzheimer hastasından, uygun olan hayvanı seçip önündeki resmin üzerine yerleştirmesi istenir.